tirsdag 5. mai 2009

Travle dager i FLM!

Langfredags morgen var Hanne og Jon Magne verter for et planleggingsmøte i NMS`s kontorer på Isoraka. Skjærtorsdag og Langfredag er ikke nasjonale helligdager her i landet.
Deltagere på møtet var ledere FLM, deriblant generalsektretær Pastor Samuela Georges og ledelsen for eiendomsregistreringsprosjektet SOFATAL, med direktøren Mr Celestin i spissen. Fra NMS deltok Hanne og jeg.

Temaet var planlegging av en work-shop vedrørende eiendomsforvaltning og eiendomsrealisasjon. Work-shopen var planlagt til fredag 1.mai og lørdag 2. mai, på Den norske skolen(DNS) i Antsirabe.

Denne skolebygningen i Ivohibe er et lite hyggelig eksempel på dårlig eiendomsforvaltning.










Fra FLM`s side ble hele toppledelsen og kirkeledere fra de 7 regioner som SOFATAL har inndelt Madagascar i invitert til å delta. Denne helgen er rett i forkant av KMSL i Toamasina, de regulære halvårlige kirkemøtene, som samler 140-talls deltagere i 8-10 dager.


For work-shopen var målet å behandle sentrale prinsipper vedrørende forvaltning og eventuell realisasjon av verdifull eiendom.



Samme skole i Ivohibe, bygget er totalt neglisjert vedlikeholds- og forvaltningsmessig, men fungerer fortsatt som skole for mange barn opp til tenårene.

Jord og eiendommer kirken ikke kan nytte til sitt virke, men som kan ha stor interesse for andre brukere, utnyttbar jord og verdifulle eiendommer.



Denne laberatoriesalen i College Lutheran i Farangafana er IKKE lenger i bruk, skolen har idag 600 elver fra 3-4 år til begynnelsen av 20-årene.


Arbeidet med dette har stor interesse også i NMS sentralt. Mye av kirkens eiendommer er overført til FLM fra NMS, som en arv til felles beste for hele kirken.



Det ble to lange dager for oss alle. Men heldigvis, Stian og Mats fikk selskap av 3 franske barn som ofte er på DNS, i tillegg til Bright, sønnen til FLM`s generalsektretær.
Så selv med mange møtetimer for oss, trivdes gutta gjennom en fin helg. Men viktigst for dem var det nok at Birgitte og Helena (th.)brukte så mye av sin tid med dem, Birgitte med data og Helena bare ved å være tilstede med dem. Tunet på DNS er et herlig sted for store og små.




Derfor blir denne work-shopen også viktig for oss personlig, FLM skal forvalte denne perlen av en eiendom videre, og det kreves stor kunnskap om forvaltning å forhindre forfall på sikt.


Hallen i en internat brukt for videregående opplæring av jenter, nå nedlagt, frem til midten av 80-tallet, nå en søppeldump og inngang for 6 familier som er leietagere.

Det ble et slitsomt seminar, spesielt fordi arbeidsspråket var fransk og gassisk. Men med et tett program gikk det unna, med åpning og innlegg fra FLMère, Hanne, Arild Bakke som NMS representant, undertegnende og Danmission`s representant, Simon Kristensen. Fra NMS også Arild Hansen.

Innleggene avløste hverandre frem til goutte, etter lunsj. Da ble forsamlingen inndelt i 3 grupper, som arbeidet parallelt med 4 definerte problemstillinger. Det ble lagt ned stor innsats i alle grupper, frem mot middag som ble servert kl. 19.00. PS! Lunsjpausen var faktisk pushet ned til 60 minutter i programmet!




Lørdags morgen ble resultatene fra gruppene presentert, og det ble utover formiddagen utarbeidet grunnrisset til et dokument som skulle legges frem for behandling på KMSL.

Programmet ble forskjøvet noe, slik at seminaret ble avsluttet til en forsinket lunsj. Alle virket fornøyd med innsatsen, og selv om enkelte i FLM`s ledelse ikke kunne komme, var det et topp- og mannstungt seminar, Hanne var eneste høne i kurven. Dette er et tankekors for oss, det ville vært sunt med innspill fra noen av de dyktige og engasjerte kvinnene som FLM har tilgjengelig i dette viktige arbeidet! Arild Hansen og Jon Magne sentrale i arbeidet!


Jon Magne

Ingen kommentarer: