søndag 22. mars 2009

En tur i den botaniske hagen i Pamplemousse Mauritius.


Vi hadde ferien vår helt nord-vest i Mauritius, på badestedet Grand Baie. Våre venner Turid, Tor og Birgit, Stian og pappa valgte en formiddag å ta en liten taxitur sør- og innover i landet,
til en berømt botanisk hage.

Hagen er bygget på plantasjen til en av landets (les kolonialrikets) grunnleggere.
Nesten hele veien til hagen kjørte vi mellom vaiende sukkerrør, landets absolutte hovedinntektskilde inntil for få år siden. Øya var ubebodd når først araberne fant øya rundt år 900, uten å bosette seg der først mange hundre år senere ble øya kolonisert i rekke og rad av portugisere, hollendere, franskmenn og tilslutt britene.


Her har forskere og filantroper bygget et nydelig anlegg, anlagt som en stor park. Parken er i dag nasjonalt verneområde og også æreskirkegård for den ferske nasjonens fedre. Mauritius ble selvstendig 41 år+1 dag, før vi kom dit.



Det er tropiske trær og busker som er temaet, og parken har over 260 ulike arter planter og trær, og over 70 arter med palmer. Vekstene er samlet fra flere kontinenter, men så vidt jeg skjønte var de innført til øya av ulike kolonialister, ikke bare for denne parkens skyld. Mange av palmene er endemiske for Mauritius, dvs at de finnes bare her.








Det var også kjempeskilpadder og Java-hjorter i parken,
hvorav siste ble innført for at kolonialistene trengte mat og
noe å jakte på, da de kom hit for mange hundre år siden. Dette er de første hjortevilt jeg har sett i Afrika! Det finnes ikke frittlevende hjortevilt i Madagascar.




Kjempeskilpaddene er trolig innført etter at de først ble utryddet av kolonialister, noe som også ble skjebnen for Mauritius elefantfugl, Dodoèn. Den ble utryddet på 1600-tallet bare på noen få tiår.


Grunnen til at vi valgte å ta en tur hit var først og fremst for å se en blomstrende Talipot Palm eller hundreårs treet, som det også kalles. Treet blomstrer bare en gang, og da normalt etter 50-60 år, deretter frøsetter det seg i ett halvt år, før det dør. Det var sjåføren fra flyplassen til hotellet som skrøt av dette fenomenet, og det stemte nok at det hadde blomstret, men nå var det bare frukter som syntes 30 meter oppe i trekronen. Ikke så spektakulært, men tankevekkende, til sommeren er dette svære treet dødt, av naturlige årsaker.

.



Ellers var det mange ulike trær som fanget interessen, som krokodilletannpalmen,







lotusblomster,









kjempebambus (som kan vokse 30 cm i døgnet),





dammen med kjempevannliljer og lotusblomster, men heller ikke å forakte elfantfot-palmen, trommepalme og mye annet rart








Alt i alt en fin formiddag, og på veien hjem kjørt vi veien til Goodlands, noe vi alle var enige om stemte!

Ingen kommentarer: